Sharks & Stuff 2021
--
31 December 2020
Specials 2020!
--
Sharks & Stuff 2020
--
24 April 2020
QuoVadis II op de Oosterschelde!
--
Zomer 2019
Sharks & Stuff!
--
3 Juli 2019
De Europese Atlantische steur (Acipenser sturio) is een tot de verbeelding sprekende vis. Groot, indrukwekkend, een oeroude reus van onze rivieren en de Noordzee. Deze trekvis heeft de status van ‘kritisch bedreigde soort’ en is daarmee uiterst zeldzaam. De steur stierf in Nederland uit in de jaren vijftig van de vorige eeuw en er wordt hard gewerkt deze vissoort weer terug te krijgen. Zo zijn in 2012 en 2015 gezenderde jonge steuren uitgezet in de Waal en Rijn om eventuele knelpunten in de rivier en aanvullende maatregelen in kaart te brengen.
Lees verder bij; STAPPENPLAN VOOR STEURENVANGST
--
20 Juni 2017
Een interview met ... Sjef Mathijssen.
Sjef Mathijssen is de eigenaar van de charterboot Quo Vadis en één van de kapiteins die zich in de zomer toelegt op het vangen en merken van gladde haaien in de Nederlandse Oosterschelde.
Lees verder bij SaveOurSharks
--
19 December 2015
Steur in de Oosterschelde!
Sportvisser vangt grote steur in de Oosterschelde.
Sportvisser Ernest Ripson ving zaterdag 19 december in de Oosterschelde een Europese Atlantische steur. Deze steur werd op 10 juni 2015 uitgezet in de Rijn in het kader van een herintroductieproject. Sportvisserij Nederland werkt samen in een coalitie van zes organisaties van het Droomfondsproject Haringvliet aan de terugkeer van deze zeldzame trekvis.
Aan boord van de sportvischarter Quo Vadis kreeg Ernest Ripson op 19 december nabij de Zeelandbrug een sterke vis aan de lijn. Al snel werd duidelijk dat dit geen platvis was. Het bleek om een Europese Atlantische steur (Acipenser sturio) te gaan die 192 dagen eerder was uitgezet in de Rijn – de steur heeft daarom minimaal 235 kilometer moeten zwemmen om de Oosterschelde te bereiken. De vis was voorzien van een merkteken (nummer 8080) en werd meteen gemeld bij WNF, ARK en Sportvisserij Nederland. Na de vangst is de steur snel en in goede conditie weer teruggezet. Vangstmeldingen als deze zijn erg belangrijk voor het onderzoek omdat we zo inzicht krijgen in het gedrag van de steuren in zee.
--
Haai bij Neeltje Jans
Afgelopen zaterdag werd vanaf charterboot ms Quo Vadis van schipper Sjef Mathijssen de eerste vangst van een gevlekte gladde haai van dit nieuwe seizoen gemeld. En het bijzondere was: het bleek nog een ‘terugvangst’ ook, want het 81 cm lange haaitje was al voorzien van een merkje.
De op zaterdag 7 mei bij Neeltje Jans door opstapper Chen Yang teruggevangen gevlekte gladde haai werd op nog geen kilometer afstand aangetroffen van de stek waarop Rob Verspaandonk van Rover Seafishing het dier op 25 augustus 2013 van een merkje voorzag. Het haaitje werd toen gevangen door Mathijs Rooymans uit Leiderdorp en heeft dus 986 dagen in vrijheid rondgezwommen. In die bijna drie jaar blijkt het dier te zijn gegroeid van 59 cm naar 81 cm.
Vangst-gegevens in 2013
Vangstdatum en tijd: 25/aug/2013 12:36
Locatie: Neeltje Jans (51°36’37.1?N 3°39’13.1?E)
Soort: Starry Smoothhound / Gevlekte gladde haai
Geslacht: male
Lengte: 59 cm
Schipper en schip: Rob Verspaandonk Rover Seafishing
Sportvisser: Mathijs Rooymans Steengaarden 5 2352SP Leiderdorp
Terugvangst-gegevens in 2016
Vangstdatum: za. 7 mei 2016 (986 days at liberty)
Locatie: Neeltje Jans (coördinaat: 51 36 938 N 003 39 797 E)
D.w.z. op nog geen km afstand van de eerste vangstlocatie in 2013.
Geslacht: man
Lengte: 81 cm lang ( 22 cm gegroeid)
Gewicht: bijna 1.6 kilo
Schipper en schip: Sjef Matthijssen, Quo Vadis
Sportvisser: Chen Yang
--
Het lijkt wel lente en hup, een melding vanuit Cherbourg (Frankrijk) van een gevlekte gladde haai.
No. 0267.
Terug vangst: 4 maart 2013, position 50° 04’N 002° 29’W
Een andere vis trailer van Cherbourg heeft een vrouwelijke haai met tag 0267 gevangen met het gewicht 1,495 kg en een lengte van 78 cm.
De haai werd oorspronkelijk gemerkt nummer 267 op 20-8-2011, Lengte was 63 cm (dus 15 cm gegroeid in 563 dagen) aan boord van de Quo Vadis door Cor Willemse, Klompenmakerstraat 2 Ettenleur.
Haaitje blijkt reuzenzwemmer
Auteur: Hessel de Ree | vrijdag 09 maart 2012
Bron: BN de Stem
Eigenaar Sjef Matthijsen van de Quo Vadis is een van de charterbootkapiteins die zich in de zomer toeleggen op de haaienvangst.
ETTEN-LEUR – Op verzoek van Sportvisserij Nederland en de zeebiologen van IMARES merken charterboten in Zeeland gladde haaitjes die klanten aan de hengel vangen.
Grote witte haaien zwerven soms over de halve wereld. Dat weten biologen al lang. Maar dat hun kleine neef de gladde haai ook zo’n marathonzwemmer is, wisten ze niet.
De 74 centimeter gladde haai die Nel Willemse (72) uit Etten-Leur vorig jaar op 20 augustus voor de kust van Zeeland aan de haak sloeg, van een rugmerkje voorzag en terug in het water zette, is vier maanden later opgedoken in de Golf van Biskaje. Op Valentijnsdag – 14 februari – belandde de vis in de netten van de Franse beroepsvisser Hervé Jeantet. Een prestatie van Olympisch formaat: de anderhalve kilo zware mini-haai legde in 179 dagen meer dan duizend kilometer af.
“Onvoorstelbaar, wat een afstand. Dat ze zo ver migreren, wisten we echt niet”, zegt Niels Brevé van Sportvisserij Nederland. Hij geeft leiding aan het haaienmerkproject van Sportvisserij Nederland en het marien onderzoeksinstituut IMARES.Brevé is in zijn nopjes met de Franse melding: “In Engeland en Ierland doen biologen al jaren onderzoek naar haaien en hebben ze nog nooit zo’n verre melding gekregen.”
Wat de Valentijnshaai nog specialer maakt, is dat van de 175 haaitjes die afgelopen zomer in Zeeland zijn gemerkt en teruggezet er tot nog toe slechts twee zijn teruggemeld. “De tweede werd een paar dagen nadat hij was gemerkt al weer gevangen door een Nederlandse garnalenvisser. Een stukje dichter bij huis dus”, weet Brevé.
Op basis van deze summiere onderzoeksgegevens kunnen de marine biologen van IMARES geen harde wetenschappelijke conclusies trekken. “Mede daarom gaan we dit jaar door met het merkproject.”
Toch lijkt de vangst uit de Golf van Biskaje het vermoeden te bevestigen dat de gladde haaitjes voor de Zeeuwse en Zuid-Hollandse kust uit het (warme) zuiden komen. “Waarschijnlijk vormt de Delta nu het noordelijkste puntje van hun leefgebied in de zomer en trekken ze in de winter weer naar het zuiden. Misschien zitten ze nu hier omdat het zeewater wat warmer is geworden, maar dat weten we niet zeker. Uit IJmuiden of Den Helder hebben we in elk geval nooit vangstberichten ontvangen”, schetst Brevé een mogelijk scenario.
Hengelaar Nel Willemse noemt het een ‘ongelooflijk toeval’ dat uitgerekend haar reislustige vis opnieuw is gevangen: “Dat maakt de vangst extra bijzonder. Haaitjes zijn al zulke leuke, sterke sportvissen om te vangen. In het begin is het net alsof je vastzit aan de bodem.”
Nel haakte de gladde haai aan boord van charterboot Quo Vadis van schipper Sjef Matthijssen, oud-inwoner van Rucphen en tegenwoordig woonachtig in Colijnsplaat. “Vroeger ving je wel eens bij toeval een glad haaitje, als je op platvis viste, maar tegenwoordig zitten er in de zomermaanden zo veel voor de kust dat we er gericht op kunnen vissen.”
Op de bewuste dag in augustus vingen Nel en haar man Cor Willemse in totaal acht gladde haaitjes, op een paar kilometers uit de kust van Neeltje Jans. “Ze werden allemaal van een merkje voorzien en springlevend overboord gezet. We eten ze niet op want het zijn prachtige sportvissen. Daar moet je zuinig op zijn”, vindt Matthijssen die vorig jaar een topdag had met 25 gevangen haaitjes.
De charterbootkapitein doet met negen collega’s uit Zuid-Nederland mee aan de merkactie van Sportvisserij Nederland en IMARES. “We vinden het bijzonder dat deze vroeger zeldzame vissoort, hier nu weer zo veel voorkomt. We willen weten hoe het zit, waar ze vandaan komen, hoe veel er zijn, noem maar op. Het is een kwetsbare vis. Het duurt jaren voor haaien geslachtsrijp zijn en ze krijgen maar een paar nakomelingen “, weet Brevé.
Zijn organisatie wil de haaitjes en roggen in de Noordzee veiligstellen voor de sportvisserij. “Voor de beroepsvisserij is de gladde haai toch niet interessant. Op de visveiling zijn ze hooguit een paar dubbeltjes per kilo waard. Samen met onder meer het ministerie, de Stichting Noordzee en het Wereld Natuurfonds zitten we in de Werkgroep Haaien en die heeft het Haaiactieplan gemaakt.
Het doel is kennis te verzamelen over haaienvisserij, haaiensoorten en hun invloed op het ecosysteem van de Noordzee. De haai is een indicatorvis voor het milieu. Het is dus een belangrijke vis, ook daarom willen we haaien en roggen zo goed mogelijk beschermen.”
Voor de Valentijnshaai van Nel Willemse komt dat plan te laat. Het dier heeft zijn reisavontuur met de dood moeten bekopen. Brevé: “Het is jammer, maar hij is op een Franse vismarkt beland.”
--
Sharks!
Nu de lente langzaam maar zeker vordert, komt ook het haaienseizoen dichterbij. De eerste gladde haaien zijn al bij Engeland gesignaleerd. Voor de eerste Nederlandse vangstmelding door een sportvisser stelt Sportvisserij Nederland een leuke attentie in het vooruitzicht.
Eind april ontvingen we drie terugmeldingen van vangsten van gladde haaien voor de Engelse zuidkust. Deze haaien waren in voorgaande zomers voor de Zeeuwse kust gevangen door sportvissers en door de charterbootschipper van dienst van een tag (merkje) voorzien voordat ze weer aan het water werden toevertrouwd. Zo kunnen onderzoekers de verspreiding en migratieroutes van de haaien in kaart brengen.
Zomergasten
Van voorgaande jaren weten we inmiddels dat de haaien in de herfst naar zuidelijke wateren trekken – richting het Kanaal en zelfs naar de Golf van Biskaje. In het voorjaar keren ze weer terug naar de zuidelijke Noordzee om in onder meer het Nederlandse kustwater de zomermaanden door te brengen. Bij deze noordwaartse migratie doen de gladde haaien steevast eerst de Engelse kustwateren aan voordat ze bij ons arriveren.
Eerste haai
Doorgaans bedraagt de tijd tussen het aantikken van de Engelse kust en eerste verschijning in Nederlandse territoriale wateren enkele weken. Dit betekent dat de eerste gladde haaien snel onder onze kust worden verwacht!
info@sportvisserijquovadis.nl
Tel: (+31) 06 – 5354 6168